Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πνευματικός Ακτιβισμός

Στα πλαίσια της "κοινωνίας συνειδητών Δημιουργών" που αποτελεί πλέον την ευρύτερη αγκαλιά της παγκόσμιας ομάδας "Μπλέ Ουρανοί" παραθέτω μία σειρά κειμένων σχετικά με την έννοια "πνευματικός ακτιβισμός", αφού η ομάδα των "συνειδητών Δημιουργών πραγματικότητας" δρα με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο και σε ακτιβιστικό επίπεδο, εφαρμόζοντας συνειδητά πνευματικές, αλλά και επιστημονικές γνώσεις, που αφορούν τον τρόπο δημιουργίας της πραγματικότητας μας.


Στα πλαίσια λοιπόν κατανόησης της έννοιας "πνευματικός ακτιβισμός" ξεκινώ με κάποια κείμενα από τη σελίδα των "WingMakers"


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
μετάφραση Βίκυ Χρυσού
(για την καλύτερη κατανόηση των κειμένων και των όρων ανατρέξτε σε παλαιότερα κείμενα στο μπλογκ Wingmakers GR καθώς και στις σχετικές ετικέτες) 

Ο "πνευματικός ακτιβισμός" είναι μια έννοια (στα πλαίσιο Lyricus- των WingMakers) που προέρχεται από την κατάσταση της ύπαρξης που ονομάζουμε κυρίαρχη Ολότητα (sovereign Integral-SI) . Στο κβαντικό επίπεδο, είναι μια πολύ βαθιά κατάσταση αναδυώμενων "αισθήσεων" ενότητας και ισότητας στην ανθρώπινη οικογένεια και κατ' επέκταση και με όλη τη ζωή που την περιβάλλει. Σε ένα πιο φυσικό επίπεδο, το επίπεδο του ανθρώπινου εργαλείου (1), είναι το σφρίγος και η βούληση να γίνει κατανοητή η ανθρώπινη κατάσταση στις πιο καταστροφικές εκφράσεις της και η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωσή της στα πλαίσια συλλογικής  εργασίας.

Το μονοπάτι του πνευματικού ακτιβισμού απεικονίζεται στο σχήμα 1 παρακάτω. Πρόκειται σίγουρα για μια απλοποίηση, αλλά η ουσία του ταξιδιού είναι η ίδια για όλους σχεδόν, και έτσι αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά.


Κάτι ή κάποιος μας ξυπνά. Ένα "ξυπνητήρι" χτυπά και αρχίζουμε να βλέπουμε το περίγραμμα μιας νέας δομής πεποίθησων να ξεφυτρώνει γύρω μας. Ίσως οι αξίες μας αλλάζουν ή αρχίζουμε να βλέπουμε πως αυτό που είχαμε στο παρελθόν ονομάσει "αλήθεια" είναι ατελές ή πως δεν απηχεί πλέον τον εσώτερο εαυτό μας. Πολύ συχνά παρουσιάζεται απογοήτευση επειδή εμείς έχουμε πλέον παρατηρήσει ότι αυτά που είχε υποσχεθεί το σύστημα πίστης και πεποιθήσεων μας, έμειναν ανεκπλήρωτα στην εμπειρία της ζωή μας.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όταν η κλήση αφύπνισης συμβεί, μετατρεπόμαστε σε ένα σφουγγάρι, αναζητούμε νέες πληροφορίες σε βιβλία, σεμινάρια, ιστοσελίδες, τελετουργίες, τα βίντεο, τη φύση και εκατοντάδες άλλες εμπειρίες. Αυτή είναι η «βαθιά βουτιά" που κάνει το άτομο για να αναζητήσει την πληροφορία για να επανεξετάσει το μοντέλο του συστήματος πεποιθήσεων του, ευθυγραμμιζόμενος στενότερα με την Πηγή ή τον Δημιουργό.
Για να γίνει αυτή η βαθιά κατάδυση, είναι απαραίτητο να καθαρίσει τις παλαιές πεποιθήσεις και τις αξίες που είχαν κυριαρχήσει στο προηγούμενο σύστημα πεποιθήσεων ή κοσμοθεωρία. Αυτή η κάθαρση είναι παρόμοια με την αποτοξίνωση του νου και της καρδιάς από τις ηχηρές δονήσεις και τους ενεργητικούς "ελκυστές" του παλαιού συστήματος σκέψεων και συναισθημάτων.

"Το πραγματικό ταξίδι ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στο να έχουμε νέα μάτια."
- Μαρσέλ Προυστ
Αυτό που συμβαίνει σε πολλούς πνευματικούς αναζητητές, είναι ότι αρχίζουν να διδάσκουν τις πληροφορίες που προέρχονται από τη βαθιά βουτιά τους, ως μια μορφή «αλήθειας" και με αυτή τη διαδικασία ξαναπέφτουν πίσω στη χωριστικότητα. Αυτός ο διαχωρισμός είναι μια παλιά δομή, και αποτελείται από υποτυπώδεις ενέργειες, οι οποίες -σαν μια βαρυτική ακτίνα- κρατούν τον αναζητητή στο παράδειγμα του "εμείς" και "αυτοί", σωσμένοι και καταδικασμένοι, φωτισμένοι και αφώτηστοι, θεοφοβούμενοι και άθεοι, τάξη και το χάος, και ούτω καθεξής.
Είναι αυτή η αίσθηση του διαχωρισμού στην αφήγηση της "αλήθειας" που εμπεριέχει κρίση, εγωισμό και μια άγνοια της πραγματικότητας που είναι η πηγή της σοφίας μας, και τα στοιχεία αυτά έχουν μία δονητική πυκνότητα που δημιουργούν έναν κύκλο της επιστροφής στον "ύπνο" και μετά πάλι αφύπνιση με
διαφορετικό "ξυπνητήρι" και στη συνέχεια, για άλλη μια φορά, αναφορά στην "αλήθεια" που προέκυψε από τη νέα βαθιά βουτιά. Αυτοί οι κύκλοι, για μερικούς από εμάς, μπορούν να επαναληφθούν πάνω από μια ντουζίνα φορές σε μία μόνο ζωή.
Κάθε φορά που αναλαμβάνουμε ένα κύκλο αφύπνισης, βαθιάς κατάδυσης και αφήγηση-αλήθειας, μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο για την ενεργειακή μας ευθύνη. Μαθαίνουμε ότι είμαστε πρώτ'απ' όλα πως είμαστε μια περικλύουσα ενέργεια πρώτα απ 'όλα. Αυτό που είναι χτισμένο από αυτή την ενέργεια και έχει τη μορφή του ανθρώπινου οργάνου δεν είναι ο αυθεντικός εαυτός μας, ούτε είναι μόνιμο ή αιτιώδες. Μαθαίνουμε ότι η ενέργεια είναι πιο κοντά στο ποιοι είμαστε και πως αυτή η ενέργεια δεν ορίζεται από τον χωροχρόνο. Αυτό το επίπεδο ενέργειας σε ένα βαθύτερο επίπεδο, είναι ευφυής και είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένας «Υπο-Θεός» ή φορέας του μηνύματος της πρωταρχικής Πηγής.
Αυτή η διαπίστωση μετακινεί το άτομα από τους χαμηλότερους κύκλους και στη σπειροειδή δίνη περιπέτειας συνεκτικών ενεργειακών μεταβάσεων. Σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού μας, δεν είμαστε πομποί της "Αλήθειας", αλλά μάλλον, είμαστε εκφράσεις των έξι αρετών της καρδιάς -εκτίμηση, συμπόνια, συγχώρεση, ταπεινότητα, κατανόηση και ανδρεία. Σαν ένα πρίσμα που δέχεται αόρατο φως και το ανακλά εκφράζοντας επτά ακτίνες του χρωμάτων, αποδεχόμαστε το εσωτερικό φως του Ενός στο ανθρώπινο όργανο μας και εκφράζουμε τις αρετές της καρδιάς.
Η καρδιά, όχι το μυαλό, γίνεται η εστίασή μας, επειδή η καρδιά είναι που μπορεί να γεφυρώσει το διαχωρισμό με την Ενότητα. Γινόμαστε μηχανικοί που κατασκευάζουν γέφυρες μεταξύ του διαχωρισμού και της Ενότητας στο ΕΝΑ. Σε αυτή την προσπάθεια, θα στρέψουμε την προσοχή μας στη σύνδεση και το μοίρασμα, το άνοιγμα προς τους άλλους, βοηθώντας τα αίτια του πλανήτη μας που απαιτούν το φως και την ενέργειά μας. Είναι από αυτό το σημείο της διαδρομής όπου ξυπνάμε σε μια μορφή έκφρασης που θα ονομάσουμε Πνευματικό Ακτιβισμό.
Ο πνευματικός ακτιβισμός δεν αφορά την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου ενεργοποιώντας "κοινωνικά αίτια" (causes, γνωστό και από το "φάτσαμπουκ") και την προσθήκη πολικότητας μεταξύ αυτών που νοιάζονται και εκείνων που δεν νοιάζονται ή μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η λύση είναι "Χ" και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η λύση είναι "y". Αυτή είναι μια λεπτή διάκριση, διότι η βούληση να κάνει κανείς καλό στον κόσμο, συνοδεύεται συχνά από διαχωρισμούς.
Για παράδειγμα, η κοινωνική αιτία της αλλαγής του κλίματος "έχει στρατόπεδα" με εκείνους που υποστηρίζουν τη Γη (ακτιβιστές, vegans, οικολόγους κλπ.) και εκείνους που δεν είναι υποστηρικτές της Γης (παγκόσμιες εταιρείες, άπληστοι επιχειρηματίες, στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, κυβερνήσεις, κ.λπ.).
"Αν πάμε στη Φύση και ενημερωθούμε για τις διαδικασίες της, παρατηρούμε περισσότερες από μία αχτίδες φωτός. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή δεν είναι υλική και ότι το ρεύμα της ζωής δεν είναι μια ουσία. Η ζωή είναι μια δύναμη -ηλεκτρική, μαγνητική- μια ποιότητα, όχι μια ποσότητα."
- Luther Burbank
Γενικά αλλά ισχυρά κινήματα, όπως η παγκοσμιοποίηση, μπορούν να «σφραγίσουν» μια πόλη και να ανατρέψουν το εμπόριο και την κοινωνία της, ουσιαστικά αντιγράφοντας-και επικολλώντας τον πολιτισμό της παγκοσμιοποίησης στη θέση που κάποτε κατείχε το ιδιαίτερο πνεύμα και η αίσθηση της κοινότητας. Εκείνοι που είναι σε αντίθεση με την παγκοσμιοποίηση, και παρατηρούν τις κοινωνίες τους να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε «εργοστασιακά ομοιόμορφα κομμένα μπισκότα»- τύπου McCommunities και Walmartvilles, μπορεί να γίνουν ακτιβιστές κατά της παγκόσμιας μηχανής, αλλά από την ένθερμη αντίθεσή τους, ενεργοποιούν ουσιαστικά την ίδια την ορμή της παγκοσμιοποίησης την οποία επιδιώκουν να σταματήσουν.
Τα διαφορετικά στρατόπεδα του «εμείς» και «αυτοί» έχουν ενεργειακές υπογραφές καθώς και φυσικούς τόπους, ανθρώπους και συμβάντα, και αυτή η ενεργειακή υπογραφή αυξάνεται καθώς οι δύο πλευρές πολικότητας κορυφώνουν με ένταση τη διαφωνία τους (ενέργεια) η μία απέναντι στην άλλη. Μπορείτε να το παρατηρήσετε αυτό σε κάθε πολιτικό σύστημα (π.χ., φιλελεύθεροι και συντηρητικοί) και θα δείτε με ποιο τρόπο δομούνται οι ενέργειες μετατρέποντας την ενότητα και την συλλογικότητα σε μια αφηρημένη μακρινή ιδέα αντί για μια πραγματικότητα.
Ζούμε σε μη γραμμικά, πολυδιάστατα, τεμνόμενα επίπεδα των επιμέρους πραγματικοτήτων που αυτο-οργανώνονται και μεταμορφώνονται εντός του της Ενότητας και του Ενός, αλλά μόνο όταν λειτουργούμε εμείς από την ασφάλεια της καρδιάς μας, θα έχουμε και την εμπειρία αυτής της ενότητας. Η καρδιά δεν λειτουργεί σε ιδεολογικά πλαίσια ή πλαίσια ακαμψίας. Λειτουργεί σε συνδυασμό με την ιππόκαμπο και τον νεοφλοιό για να αισθάνεται, να αποκωδικοποιεί και να ανταποκρίνεται στο τοπικό σύμπαν μας και στο πολυσύμπαν μας (multiverse-2) με απόλυτη ρευστότητα.
Η καρδιά είναι ο μαγνήτης της αντίληψης μας, ο αποκωδικοποιητής που ακούει την ηλεκτρομαγνητική θάλασσα μέσα στην οποία ζούμε, και έλκει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε σε ενότητα με τους άλλους. Αντιλαμβάνεται την ενότητα στον έμβιο κόσμο, αλλά και το διασυνδεδεμένο σκοπό του «μη ζωντανού» κόσμου. Αυτή είναι ο «φακός» της προσοχής μας που σαν καταρράκτης χύνεται προς τα έξω, ξεπηδώντας από τα βάθη της συνείδησης της Κυρίαρχης Ολότητας μας (sovereign Integral) πλημμυρίζοντας το τοπικό μας σύμπαν με τις αρετές της καρδιάς: συμπόνια, κατανόηση, ταπεινότητα και συγχώρεση.


Σημειώσεις:

1 Το ανθρώπινο όργανο/εργαλείο είναι η σύνθεση του γενετικού-βιολογικού σώματος, των συναισθημάτων και του μυαλού. Είναι το σκάφος ουσιαστηκά, το όχημα για την ανώτερη συνειδητότητα που καλούμε "ψυχή".

2 τοπικό σύμπαν κάποιου είναι το περιβάλλον του τώρα, εντός του οποίου το άτομο βρίσκεται από στιγμή σε στιγμή. Ο όρος "Τοπικό" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει μόνο την παρούσα εστίασή της προσοχής και της ενέργειας σας μέσω της οποίας οι πέντε αισθήσεις έχουν δεσπόζουσα θέση στην αντίληψη. Το τοπικό πολυσύμπαν (multiverse) αφορά την ίδια αρχή, αλλά περιλαμβάνει και τα λεπτά ενεργειακά πεδία στα κβαντικά και υπο-κβαντικά επίπεδα που δεν είναι κατανοητά από τις πέντε αισθήσεις.


συνεχίζεται...


 (εικόνες-copyright: WingMakers)

5 σχόλια:

  1. Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΣΚΟΠΌ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΔΊΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΌΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΥΤΌ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΞΊΕΣ ΚΑΙ ΑΞΊΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΕΝΩΜΈΝΑ ΣΕ ΈΝΑ ΣΚΟΠΌ ΚΑΙ ΣΤΌΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΉ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή